Cell 92. Performance. Cinema. Theater. Reformierte Stadtkirche

Reformierte Stadtkirche Wien Innere Stadt, Dorotheergasse 16, 1010 Wien

16., 17., 18. 5. 2022 jeweils um 19 Uhr

Bonhoeffer: Zelle 92 zeigt das Leben des deutschen Dissidenten und Theologen Dietrich Bonhoeffer, der wegen seiner Opposition gegen Hitler und das Nazi-Regime im Zweiten Weltkrieg inhaftiert und ermordet wurde. Er verbrachte eineinhalb Jahre im Gefängnis, bevor er im April 1945, nur wenige Wochen vor Kriegsende, gehängt wurde.

„Das Publikum wird mehrere Parallelen zwischen Bonhoeffers Zeit und unserer eigenen sehen, wenn er die Spannungen zwischen seinen pazifistischen und theologischen Idealen und seiner moralischen Verpflichtung, die Unterdrückten zu schützen, untersucht“, sagte Jerry Poole, einer der beiden Autoren.

Es wird in Englisch aufgeführt.

Bonhoeffer: Cell 92 depicts the life of German dissident and theologian Dietrich Bonhoeffer, who was imprisoned and murdered for his opposition to Hitler and the Nazi regime in World War II. He spent one and half years in prison before being hanged in April 1945, just weeks from the end of the war. It is the second recent collaboration of EMU professors and co-creators Jerry Holsopple and Justin Poole. Their fall 2021 musical “U2 Romeo & Juliet,” combining music of the iconic Irish rock band with Shakespeare’s famous tragedy, earned accolades from audiences and recognition from the Kennedy Center American College Theater Festival. The duo co-wrote the Bonhoeffer script and combined their expertise in cinema and theater.  “Audiences will see multiple parallels between Bonhoeffer’s time and our own, as he examines the tensions between his pacifist and theological ideals and his moral obligation to protect the oppressed,” said Poole.